Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je de veel gestelde vragen over de Muziek Talent Express (Digitaal). Staat je vraag er niet tussen? We horen het graag. Stuur een e-mail of bel 020 612 44 46.

Muziek Talent Express Digitaal is de online ondersteuning van de doorlopende leerlijn Muziek Talent Express van Aslan Muziekcentrum. Een doorlopende leerlijn muziek voor het geven van kwalitatieve muzieklessen aan groep 1 tot en met 8 van het primair onderwijs en naschoolse muzieklessen. De Muziek Talent Express is speciaal voor de vakdocent muziek om op een actieve manier kwalitatief muziekles te geven aan alle groepen van het primair onderwijs. Het doel van het maken van deze doorlopende leerlijn is het overdragen van kennis en het aanmoedigen en ondersteunen van vakdocenten in het werkveld.

De Muziek Talent Express Digitaal bestaat uit:

  • Meer dan 150 liederen en dansen uit verschillende culturen inclusief bladmuziek, opnames en karaoke-tracks;
  • Lessen met inspirerende en uitdagende werkvormen vanuit alle muzikale domeinen gekoppeld aan competenties voor alle leerjaren in het primair onderwijs;
  • Aanvullend lesmateriaal, zoals o.a. lesmateriaal uit Op Muziek kan je Rekenen, muziektheater-oefeningen en dans- en inspiratievideo’s;
  • Een digitale kaartenkist ontwikkeld door Aslan Muziekcentrum.

De doorlopende leerlijn voldoet aan de kerndoelen voor het leerplankader kunstzinnige oriëntatie van het SLO (Stichting Leerplanontwikkeling).

De digitale ondersteuning Muziek Talent Express Digitaal helpt bij het tonen en het bijhouden van de leerlijn, bladmuziek, speelstukken, luisterfragmenten, lessuggesties en (dans)filmpjes. Het digibord fungeert daarmee als een hulpmiddel zodat het lesmateriaal efficiënter, beter zichtbaar en duidelijker kan worden. Daarnaast kan de groepsleerkracht gemakkelijker onderdelen uit de muzieklessen van de vakleerkracht herhalen door de week.

De muzieklessen blijven activerend, muzikaal, non-verbaal, vol met beweging, instrumenten en improvisatie. 

In het uitwerken van het lesmateriaal is ervoor gekozen om geen kant-en-klare muzieklessen te ontwerpen. De lessuggesties die bij de liederen staan beschreven, zijn bedoeld ter inspiratie en ondersteuning. Op basis van deze voorbeelden kan de muziekdocent lesplannen schrijven die aansluiten op het niveau en de ervaring van de doelgroep, de voorkeuren van de school en de lesstijl van de muziekdocent zelf.

Of je nu vakdocent muziek bent of op een basisschool, culturele instelling of kunstvakopleiding werkt: Muziek Talent Express is er voor iedereen die als vakdocent muziekles geeft aan kinderen in het primair onderwijs, zowel onder- als naschools. Benieuwd of de Muziek Talent Express (Digitaal) ook iets voor jou is? Vraag hier een proefabonnement aan of neem contact met ons op via muziektalentexpress@aslanmuziek.nl.

Aanmelden voor de gratis proefabonnement (van 1 maand) kan via deze link. Hiermee krijg je 1 maand direct toegang tot een aantal liedjes en bijhorende bladmuziek, opnames en werkvormen uit de Muziek Talent Express Digitaal.

Als vakdocent muziek, groepsleerkracht, school, opleiding of culturele instelling kun je een abonnement nemen op de Muziek Talent Express Digitaal. De betaalde abonnementen zijn hier te bestellen.

De kosten van een abonnement zijn afhankelijk van de abonnementsvorm. Er gelden verschillende tarieven voor vakdocenten, scholen, opleidingen of culturele instellingen. Meer informatie over de verschillende abonnementsvormen en tarieven vind je hier.

Je ontvangt na bestelling automatisch een factuur per email.

10 dagen voor het aflopen van je abonnement ontvang je automatisch een mail met een verzoek tot verlenging van het abonnement en de mogelijkheid om die te betalen. Als er niet verlengd wordt, dan loopt het abonnement automatisch af.

Je kan hier een nieuw wachtwoord aanvragen

In deze doorlopende leerlijn is een indeling gemaakt per groep. Voor elk leerjaar zijn competenties geformuleerd waaraan gedurende het jaar gewerkt kan worden. Per groep zijn 20 liederen uitgewerkt met meerdere lessuggesties, bestaande uit speelstukken, spreekteksten, (grafische) partituren, dansen, bodypercussies en luistervoorbeelden. Daarnaast is er ook lesmateriaal beschikbaar voor een band of koor.

De methode voldoet aan de kerndoelen voor het leerplankader kunstzinnige oriëntatie van het SLO en biedt wereldrepertoire uit vijf continenten. In het uitwerken van het lesmateriaal is ervoor gekozen om geen kant-en-klare muzieklessen te ontwerpen. De lessuggesties die bij de liederen staan beschreven, zijn bedoeld ter inspiratie en ondersteuning. Op basis van deze voorbeelden kan de muziekdocent lesplannen schrijven die aansluiten op het niveau en de ervaring van de doelgroep, de voorkeuren van de school en de lesstijl van de muziekdocent zelf.

In deze methode zijn liederen uit alle continenten verzameld. Zo maken de leerlingen kennis met muziek uit verschillende culturen. Het liedrepertoire bevat nieuw gecomponeerde liederen, veelgebruikte en bekende liederen, traditionele liederen en liederen met specifieke muzikale eigenschappen waaronder vorm, dynamiek, maatsoorten, ritmische motieven en melodisch verloop.

De muziekdocenten van Aslan Muziekcentrum werken met plezier met dit lesmateriaal en dat is de reden om het ook beschikbaar te stellen aan andere muziekdocenten en geïnteresseerden.

Wij zijn continu bezig om de methode te verbeteren, aan te passen en aan te vullen met nieuw materiaal, zoals liederen, werkvormen, inspiratiefilmpjes, muziektheater- oefeningen en dansen. Door gevoeligheden is bij nader inzien ervoor gekozen om bepaalde materialen aan te passen of te vervangen.

Ben je op zoek naar inspiratie of extra handvatten om te werken met de Muziek Talent Express (Digitaal) in je lespraktijk? Wij bieden diverse trainingen aan op het gebied van muziek-, dans- en theatereducatie voor zowel zelfstandige muziekdocenten, culturele instellingen en opleidingen. Een uitgebreid overzicht van alle trainingen die wij aanbieden en meer informatie over ons trainingsaanbod vind je hier.

Daarnaast bieden wij een erkende post-hbo opleiding aan genaamd de Aslan Opleiding Muziekeducatie. Een praktijkgerichte opleiding, waarin je als professional een jaar lang gecoacht wordt om vanuit een doorlopende leerlijn muziekles te geven aan alle leerjaren van het primair onderwijs. Tijdens de opleiding leer je onder andere werken met percussie, non-verbale didactiek, verschillende muzikale domeinen en vakkenintegratie. Meer informatie is te lezen op deze pagina van onze website.

De opleiding en trainingen van Aslan Muziekcentrum staan voor: muzikaal, duurzaam, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar.

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws van het Aslan Opleiding- & Expertisecentrum!

Wil onze nieuwsbrief ontvangen?? Meld je aan via het formulier onderaan onze homepage. Je kunt ons ook volgen op Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube.